maddco-logo-2023

دستورالعمل به‌سازی محیط

دستورالعمل بهسازي محيط در پيشگيري و كنترل حشرات و جانوارن موذي

 

اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺟﻬﺖ ﻛﻨﺘﺮل حشرات ، ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن و ديگر جانوران موذي و مزاحم  هیچ‌گاه به عنوان اوﻟﻴﻦ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد ﻣﻄﺮح ﻧﻤﻲ‌شود. ﭘﻴﺶ از ﺑﻬﺮهﮔﻴﺮي روش  ﻫﺎي ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻛﻨﺘﺮل ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن، ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺑﺴﻴﺎري از اﻗﺪاﻣﺎت ﻣﻮﺛﺮ ﻣﺤﻴﻄﻲ اﻧﺠﺎم ﺷﻮد و اﺳﺘﻔﺎده از روش ﺗﻠﻔﻴﻖ‌ﻫﺎ ﺟﻬﺖ ﻛﻨﺘﺮل ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻣﺪ ﻧﻈﺮ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. ﻛﻪ در اﻳﻦ ﺷﻴﻮه اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺑﺮاي ﻛﻨﺘﺮل آﻓﺎت به عنوان آﺧﺮﻳﻦ ﮔﺎم ﺑﻮده و ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ﺷﻴﻮهﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده می‌شود.

 

سمپاشی و دفع جانوران موذی

شركت مهندسي و خدمات بهداشتي مادکو (ماد ايمن طب) به شماره ثبت 451272 با مجوز رسمي از دانشگاه علوم پزشكي ايران به شماره 1421/102/125/ص/98 و با بهره گيري از متخصصين بهداشت محيط و حشره شناسي و تيم تخصصي شامل کارور با تجربه و آموزش ديده در حوزه سم‌پاشي و  مبارزه با حشرات و جانوران موذي اماكن عمومي و خانگي فعاليت مي‌نمايد.

اين شركت با تاكيد بر ريشه كني و بهسازي اماكن و استفاده‌ تخصصي از سموم با سميت پايين براي انسان و محيط زيست – بهره گيري از دانش IPM (مدیریت تلفیقی سموم)، استفاده از سموم مجاز و روش‌هاي معمول كنترل ناقلين براي حفظ سلامتي مشتريان مي‌كوشد تا محيطي سالم و به دور از ناقلين بيماري براي مشتريان محترم فراهم نمايد.

لذا قبل از هر اقدامی در خصوص انجام سمپاشی توجه شما را به رعایت اصول زیر جهت بهسازی محیط کار یا منزلتان جلب می نماییم:

  • جهت ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از آﻟﻮدﮔﻲ ﻣﺤﻴﻂ ﺑﻪ ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن ﭘﺎﻛﺴﺎزي ﻣﺤﻴﻂ ﻧﻘﺸﻲ اﺳﺎﺳﻲ دارد.
  • ﺑﺴﺘﻦ راهﻫﺎي ورود ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن ﺑﻪ ﻣﺤﻴﻂ اﻫﻤﻴﺖ اﺳﺎﺳﻲ دارد. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر، ﻣﺴﺪود ﻛﺮدن ﻣﻨﺎﻓﺬ و ﺳﻮراخﻫﺎ ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻴﻤﺎن و ﺧﺮده ﺷﻴﺸﻪ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺘﻪ و از ﻗﺮار دادن ﻛﺎﻏﺬ، ﭘﻼﺳﺘﻴﻚ و…  ﺟﻬﺖ اﻧﺴﺪاد آن‌ها به طور ﻣﻮﻗﺖ ﺧﻮدداري ﺷﻮد.
  • ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺻﻨﻌﺘﻲ و ﺑﻮﻳﮋه ﺑﺨﺶﻫﺎﻳﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ اﺗﺎقﻫﺎي ﻛﻨﺘﺮل ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻣﺤﻞ ورودي و ﺧﺮوﺟﻲ ﻛﺎﺑﻞﻫﺎ ﻛﺎﻣﻼ ﻣﺴﺪود ﺑﺎﺷﺪ. ﺟﻬﺖ اﻧﺴﺪاد ﻣﻨﺎﻓﺬ ﺑﻴﻦ ﻛﺎﺑﻞﻫﺎ ﻣﻲﺗﻮان از ﻓﻮمﻫﺎي ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮد.
  • اﻧﺠﺎم اﻗﺪاﻣﺎﺗﻲ ﭼﻮن ﻧﮕﻬﺪاري ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ روي ﭘﺎﻟﺖﻫﺎ ﺑﺎﻻﺗﺮ از ﺳﻄﺢ زﻣﻴﻦ، ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻧﻮر و ﺗﻬﻮﻳﻪ ﻣﺤﻴﻂ ﺗﺎﺛﻴﺮي در رﻓﻊ آﻟﻮدﮔﻲ ﺑﻪ ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن ﻧﺪاﺷﺘﻪ و ﺻﺮﻓﺎ روشﻫﺎﻳﻲ ﺑﺮاي ﻛﻨﺘﺮل ﺣﺸﺮات و ﻧﺎﻗﻠﻴﻦ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
  • رﻋﺎﻳﺖ ﻧﻈﺎﻓﺖ ﻛﻠﻲ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎنﻫﺎ و اﻃﺮاف آن‌ها.
  • رﻋﺎﻳﺖ ﭘﺎﻛﻴﺰﮔﻲ ﻣﺮاﻛﺰ ﺗﻬﻴﻪ و ﺗﻮزﻳﻊ ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ (آﺷﭙﺰﺧﺎﻧﻪ، رﺳﺘﻮران، آﺑﺪارﺧﺎﻧﻪ، ﺑﻮﻓﻪ) و خودداری از رﻳﺨﺘﻦ ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ و ﻋﺪم ﻧﮕﻬﺪاري ﻇﺮوف ﺣﺎوي ﺑﺎﻗﻲ ﻣﺎﻧﺪه ﻏﺬا در ﻣﺤﻴﻂ.
  • اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻄﻞﻫﺎي درب دار ﺑﺮاي دﻓﻊ زﺑﺎﻟﻪ و ﺗﺨﻠﻴﻪ‌ی زﺑﺎﻟﻪﻫﺎ ﺑﺎ ﻓﻮاﺻﻞ زﻣﺎﻧﻲ ﻛﻮﺗﺎه و ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ
  • ﻧﮕﻬﺪاري ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ در ﻇﺮوف سرپوش‌دار.
  • به‌سازی ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن با انجام اعمالی ﻧﻈﻴﺮ ﻣﺴﺪود ﻧﻤﻮدن روزﻧﻪﻫﺎ و ﻣﻨﺎﻓﺬ ﻣﻮﺟﻮد در دربﻫﺎ، دﻳﻮار، ﺳﻘﻒ و ﻛﻒ ﻣﻄﺎﺑﻖ با آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﻣﺎده 13 ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻲ و آراﻳﺸﻲ وزارت ﺑﻬﺪاﺷﺖ و درﻣﺎن ﻓﺼﻞ دوم.
  • اﻳﺠﺎد ﻣﺎﻧﻊ ﺟﻬﺖ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از ورود ﺣﺸﺮات و ﺟﻮﻧﺪﮔﺎن ﻣﻮذي ﺑﻪ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﻧﻈﻴﺮ ﺗﺠﻬﻴﺰ ﭘﻨﺠﺮهﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﻮري، اﺳﺘﻔﺎده از اﺳﻔﻨﺞ در زﻳﺮ درب و اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﻮري در ﻣﺪﺧﻞ ﻓﺎﺿﻼب. ﺟﻤﻊ آوري ﻇﺮوف ﻛﻬﻨﻪ و ﻣﺴﺘﻌﻤﻞ از اﻃﺮاف اﻣﺎﻛﻦ ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از رﺷﺪ و ﺗﻜﺜﻴﺮ ﺣﺸﺮات
  • ﺧﺸﻜﺎﻧﺪن آبﻫﺎي راﻛﺪ و آب‌های مانده‌ی ﻣﻮﺟﻮد در ﻣﺤﻴﻂ اﻃﺮاف ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از رﺷﺪ و ﺗﻜﺜﻴﺮ ﺣﺸﺮات خصوصا ﻣﺎﻻرﻳﺎ.
  • ﺑﺎزرﺳﻲ وﺳﺎﻳﻞ و ﻟﻮازﻣﻲ ﻛﻪ از ﺑﻴﺮون از ﺳﺎﺧﺘﻤﺎن ﺑﻪ داﺧﻞ آن آورده ﻣﻲﺷﻮد ﻣﺜﻞ ﻛﻴﺴﻪﻫﺎي ﺑﺮﻧﺞ و سیب زﻣﻴﻨﻲ.
  • ﭘﻮﺷﺎﻧﺪن دﻳﻮارﻫﺎ و اﺳﺘﺤﻜﺎم ﻟﺒﻪ ﭘﺎﻳﻴﻨﻲ درﻫﺎي ﭼﻮﺑﻲ و ﭼﺎرﭼﻮبﻫﺎ ﺑﺎ ورﻗﻪﻫﺎي ﻓﻠﺰي تا ارﺗﻔﺎع 30 سانتی ﻣﺘﺮي (ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ آﻳﻴﻦ ﻧﺎﻣﻪ ﻣﺎده 13ﻣﻮاد ﺧﻮراﻛﻲ و آراﻳﺸﻲ وزارت بهداشت و درﻣﺎن ﻓﺼﻞ دوم ﻣﺎده 17 و 18)
  • ﻋﺪم ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ در ﻣﺤﻞ ﻛﺎر و دﻓﺎﺗﺮ و اﻗﺎﻣﺘﮕﺎهﻫﺎ
  • ﺳﺮو ﻏﺬا در رﺳﺘﻮرانﻫﺎ و ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از آماده کردن آن در ﻇﺮوف یک‌بار ﻣﺼﺮف ﺟﻬﺖ ﺗﻮزﻳﻊ در داﺧﻞ اﺗﺎقﻫﺎي ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ و اداري ﺗﺎ ﺣﺪ اﻣﻜﺎن.
  • ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻃﺒﻖ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰي ﻣﻨﻈﻢ و ﺑﺮ اﺳﺎس اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎي ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻣﺤﻴﻂ از ﻣﺤﻴﻂ ﺟﻤﻊ آوري و دفع شوند.
  • در ﻣﺤﻞ اﺳﻜﺎن کارکنان، ورود ﻫﺮ ﮔﻮﻧﻪ وﺳﺎﻳﻞ دﺳﺖ دوم اﻋﻢ از اﻟﺒﺴﻪ، وﺳﺎﻳﻞ ﺧﻮاب ﺗﺨﺖ ﺧﻮاب، ﻣﻠﺤﻔﻪ ممنوع است.
  • ﭘﺘﻮﻫﺎ، ﺗﺸﻚ و ﻣﻠﺤﻔﻪ ﺗﺤﻮﻳﻠﻲ ﺑﻪ اﻓﺮاد ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻧﻮ و ﺗﻤﻴﺰ ﺑﺎﺷﻨﺪ.

 

سموم و آفات

  • دوره شست و شو و ﺿﺪﻋﻔﻮﻧﻲ وﺳﺎﻳﻞ ﺧﻮاب ﻣﺎﻧﻨﺪ ﭘﺘﻮﻫﺎ، ﺗﺸﻚ و … ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺑﻴﺶ از ﺳﻪ ﻣﺎه ﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ دوره در ﻣﻮرد ﻣﻠﺤﻔﻪ ﻫﺎ ﺣﺪاﻛﺜﺮ دو ﻫﻔﺘﻪ ﺑﺮاي ﻳﻚ ﻧﻔﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﻛﻨﻨﺪه و ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﺮاي اﻓﺮاد ﻫﺮ ﭘﺲ از ﺑﺎر اﺳﺘﻔﺎده اﺳﺖ.
  • در ﺻﻮرت وﺟﻮد اﻧﺒﺎر ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺳﺎﺧﺘﺎر آن از ﻟﺤﺎظ ﻧﻮر، رﻃﻮﺑﺖ و ﺳﺎﻳﺮ ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﻮده و ﻋﺎري از ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﻣﻨﻔﺬ و درز و ﺷﻜﺎف ﺑﺎﺷﺪ.
  • در ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻓﻘﻂ ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎم ورود و ﺧﺮوج ﺑﺎز ﺷﻮد و ﺑﺎز ﺑﻮدن در اﻧﺒﺎر ﺑﻴﺶ از زﻣﺎن ﻻزم ﺑﺮاي ورود و ﺧﺮوج اﻓﺮاد ﺻﺤﻴﺢ ﻧﻴﺴﺖ.
  • آبروها و مجاري ﻓﺎﺿﻼب ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺳﺮ ﭘﻮﺷﻴﺪه ﺑﻮده و کف‌شوی‌ها ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ داراي حائل ﺗﻮري ﺑﺎ ﻣﻨﺎﻓﺬ رﻳﺰ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
  • ﻣﺤﻞ اﺗﺼﺎل ﻟﻮﻟﻪﻫﺎي آﺑﺮو ﻇﺮﻓﺸﻮﻳﻲ ﻳﺎ روﺷﻮﻳﻲ‌ﻫﺎ ﺑﻪ ﻟﻮﻟﻪﻫﺎي آﺑﺮو ﻓﺎﺿﻼب ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﻛﺎﻣﻸ ﻣﺴﺪود ﺷﺪه‌باشد.
  • ﭼﺎهﻫﺎ و ﻳﺎ ﺳﭙﺘﻴﻚﻫﺎي ﻓﺎﺿﻼب همگی می‌ﺑﺎﻳﺴﺘﻲ ﺳﺮﭘﻮﺷﻴﺪه ﺑﺎﺷﻨﺪ.

 

با رعایت اصول ذکر شده در بالا در صورت نیاز به استفاده از سموم شیمیایی هم قطعا مقدار مصرف آن بسیار کمتر خواهد بود و نتیجتا ریسکهای بهداشتی برای خودتان و همچنین آسیب‌‌های زیست‌محیطی ناشی از استفاده سموم به حداقل خواهد رسید.

هرجند که رعایت این اصول پس از سمپاشی هم در پیشگیری از آلودگی مجدد و نیاز به سمپاشی های بعدی بسیار موثر و لازم الاجرا می‌باشد.

 

 

نویسنده محتوا:

مهندس اسداله محمدخانی

مسئول فني

 

error: Content is protected !!
Don`t copy text!